JAK SE NA PODZIM ZAHŘÁT

JAK SE NA PODZIM ZAHŘÁT

Čím na podzim zahřát tělo, když bychom se tak zimomřivě do něčeho huňatého nejradši zabalili i zevnitř? Na podzim je dobré zařadit do jídelníčku potraviny, které zahřívají a vyživují. Naše letní strava je tatam a už na ni ani nemáme chuť. Takové kilo mandarinek nebo čaj s citronem zní dobře, může nám potom být ale ještě větší zima. Dneska možná trošku netradičně bychom si s vámi rádi popovídali o oblíbených zahřívacích potravinách a jednom skvělém nápoji do každého chladného dne! Je žlutý jako sluníčko a výborně chutná.

Kurkumový zahřívací nápoj se zázvorem

Tento nápoj ctí principy ájurvédy, která na správné výživě organismu postavila celou svou filozofii - když správně jím, nic mi nechybí a netvoří se nikde žádná nerovnováha! Zázvor je jednou z těch skvělých potravin, která dokáže dostat do rovnováhy jakékoliv tělo. Ne každá potravina (ani ta zdravá) se totiž hodí pro každého. K jídelníčku je třeba přistupovat individuálně, abychom si jídlem vyrovnávali osobní nerovnováhu, kterou má tak trochu každý. Projevuje se to ve vlastnostech, metabolismu a celkovém fungování jedince.

Jaký je recept na bezkonkurenční zimní drink? Větší množství mléka zahřejete v hrnci, přidáte nakrájený nebo nastrouhaný zázvor, lžičku kurkumy v prášku a necháte spolu povařit, dokud zázvor pořádně nepustí silice. Tuhle mňamku si už pak jen dochutíte medem a můžete se oblizovat až za ušima. 

Nezdá se vám tam to mléko? Kdo by nebyl na to živočišné, může samozřejmě nahradit svým oblíbeným rostlinným. Je jen třeba vzít v potaz, že živočišné potraviny přinášejí do organismu úplně jinou energii než ty rostlinné, a na zahřátí a výživu v zimě jsou skvělé. Kdo by chtěl být fajnšmekr, může si do nápoje přidat špetku mletého kardamomu nebo skořice, nápoj tak získá ještě lepší chuť! Chcete osobní tip na závěr? Já si do nápoje rozpouštím ještě lžičku másla. Nápoj je pak hutný a výživný a já se cítím skvěle. Lžička kokosového oleje vám radost udělá také.

Vývar k snídani? Budete koukat!

Kvalitní vývar je asi to nejlepší, co do sebe můžeme naklopit. Ať už zeleninový nebo z kosti, všechny jsou skvělé. Možná občas ráno trochu nespokojeně nakukujete do skříněk a přemýšlíte, co byste posnídali. Dát si k snídani vývar by vás možná nenapadlo, ale velmi doporučuji to vyzkoušet. Vývar si můžete ráno ohřát jen tak do hrnečku a vypít. Bude vám to chutnat, nebude vás to zatěžovat a bezvadně vás to zahřeje a zasytí. Třeba v Japonsku jsou zvyklí snídat právě polévky s nudlemi, zeleninou a kousky masa nebo tofu. Přejeme vám dobrou chuť a podzimní pohodu!

PS. Víte, proč se v zimě nehodí ten citron? Protože citrusy obecně ochlazují organismus. V létě a parných dnech jsou skvělé, lehké a osvěžující. V zimě bychom se ale měli pohlédnout po něčem zahřívacím a výživném.

Doporučené články

Zanechte odpověď

Všechna pole je nutné vyplnit

Kategorie

Oblíbené články

Tags Post